Tipy a triky

Čoho sa vyvarovať pri kúpe torty a zákuskov?

Čomu sa vyvarovať pri kúpe torty a zákuskov | Cukráreň Elezi

Aj vy sa pri pohľade na dokonalé torty a zákusky v cukrárni rozplývate? A tak neodoláte, a zabalíte si zopár domov alebo ich zjete priamo v cukrárni.

Odporúčame váš zrak zaostriť hlavne na krásne a dokonalé zdobenie, dokonalosť často prichádza s nemalým množstvom chemikálií, farbív a látok podporujúcich trvanlivosť. Samotná hygiena priestoru a personálu je tiež dôležitá. Dáme vám typy, ako hlavne torty a zákusky nekupovať.

Niektorí z vás sú však potom prekvapení. Zákusok síce navonok neskutočne očaril, no keď ste ho ochutnali, nadšenie akosi vyprchalo.

Ak sa teda chystáte maškrtiť priamo z cukrárne, poradíme vám, čo by ste si na nich mali všímať, ale aj to, čomu sa vyhnúť, aby boli vaše chuťové poháriky spokojné.

Torty síce sladké, no plné umelých prísad

Myslíte si, že stabilizátory, éčka, konzervanty a ďalšie umelé prísady nájdete iba v balených keksíkoch a sladkostiach? Možno aj preto ste sa vždy spoliehali na torty a zákusky z cukrárne. Ani tie však nemusia byť bezpečné. Častokrát ich vyrábajú iní dodávatelia či firmy a stoja vo výklade celý týždeň. V piatok vyzerajú a chutia tak isto, ako v pondelok. A to všetko vďaka prísadám, ktoré zabezpečia, aby zákusky a torty vydržali dlhšie a cukrári mali „menej práce“. A tak je stále na mieste otázka, či sú všetky cukrárne naozaj poctivé. Čím sa vyznačuje sladká a zaslúžená poctivosť?

Pri výbere tort a zákuskov by vás mala zaujímať kvalita, hygiena a použité suroviny

Trojica sudičiek, ktorá pôsobí na každý poctivý zákusok a tortu. Bez kvality prostredia v ktorom sa sladké dobroty vyrábajú to jednoducho nejde. Rovnako to platí aj o výrobných procesoch, ktoré by mali byť založené na tradičných postupoch. Ručná práca je zárukou kvalitných dobrôt, a skvelej práce. V neposlednom rade sa poctivosť nezaobíde ani bez kvalitných surovín. Vynikajúca, jedinečná a originálna chuť zákuskov a tort sa docieli len vďaka tomu, že v nich nebudú žiadne umelé prísady, farbivá či chemické konzervačné látky.

Pri zákuskoch a tortách pozor na chuť, farbu aj šľahačku

Aj keď zákusok vyzerá na prvý pohľad neodolateľne, môže vo výklade stáť aj celý týždeň. Ako spoznate čerstvosť? Zákusok s týmto prívlastkom vydrží maximálne dva dni. Stačí, ak si to prirovnáte k poctivému domácemu pečeniu, kde si zákusky upečiete z vami vybraných surovín a snažíte sa, aby bol takto pripravený koláč do dvoch dní zjedený. Nasledujúce dni to už totiž nie je ono. Chýba mu čerstvosť, čo ľahko poznať vo farbe a ak ide o šľahačkové koláče s pravou živočíšnou šľahačkou, tak tá je najlepšia prvých 24 hodín. Ak teda navštívite cukráreň, všímajte si zákusky, ich farbu, pokojne si ich poobzerajte, a nebojte sa opýtať, či sú čerstvé. Ak ide o poctivých predavačov, mali by vám povedať pravdu. Posledné upozornenie sa týka predovšetkým rodín. Nie všetky „farebné“ koláče, ktoré sa páčia vašim deťom, môžu byť pre nich najlepšie. Často v sebe obsahujú kopec farbív, a môžu vašim deťom viac uškodiť, ako zabezpečiť sladký pôžitok. Keď už ide o vaše ratolesti, mali by ste dbať na kvalitu a na výber tých najpoctivejších zákuskov.

Pri tortách – kozmetické chybičky sú povolené

Vedeli ste, že dobrú cukráreň spoznáte aj podľa toho, že zákusky a torty nevyzerajú úplne dokonale? Aj kozmetické chybičky patria k vlastnostiam poctivého pečenia sladkého. Ak teda koláčik nevyzerá ako z cukrárskej knihy, ale má menšie stylingové chybičky vedzte, že chutiť môže dokonale. Tieto „vady“ majú vedľajšie účinky – sú najjemnejšími a najrozplývajúcejšími zákuskami široko-ďaleko. A aj podľa domáceho pečenia vieme, že nie vždy stojí krém tak, ako chceme alebo ho nerozotrieme vždy rovnomerne. No po ochutnaní cítime jemnosť, pôžitok a čerstvosť zákusku. To je myslím podstatnejšie, ako výzor a úprava. Aj keď, bohužiaľ, tieto často predávajú.

Poctivosť a chuť torty ako sa patrí!

Chcete ju zažiť v každom kúsku sladkých dobrôt? Potom ich ochutnajte v poctivej Cukrárni Elezi. Každý zákusok a torta je originálna, vyrobená z čerstvých a kvalitných surovín, ako sú slovenské bio maslo, domáce vajcia, orechy, čerstvé ovocie, čokoláda či živočíšna šľahačka. Dajte si záležať na výbere poctivých zákuskov a tort, ktoré vám prinesú skutočný pôžitok z jedla a v konečnom dôsledku hlavne dobrý pocit.

Zaujíma nás, či máte s niečím podobným skúsenosť. Stalo sa vám už, že ste sa nechali zlákať krásou a nakoniec koláčik len vyzeral lákavo a pôžitok z chuti už bol niekde inde? Neváhajte a napíšte nám.